UA-140157522-1
Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta
Irodánk változatlanul rendelkezésükre áll! info@officeartdesign.com

Herman Miller a vásznon 2. rész

Herman Miller a vásznon 2. rész
október 10, 2016 Adrienne

Mad Men – Reklámőrültek (2007-2015)

2007 nyarán először tűnt fel az AMC képernyőjén a Mad Men (Reklámőrültek), amely azóta egy hatalmas népszerűségnek örvendő, díjnyertes TV sorozattá nőtte ki magát, melyben a divatra és a belsőépítészeti megoldásokra nagy hangsúlyt fektettek a készítők. A Mad Men nem csak a drámai történetvezetés, hanem a dekoratőrök által használt díszletek, bútorok és formatervek miatt is igen ismert. A sorozat írója, és készítője Matthew Weiner körültekintően odafigyelt minden egyes részletre, amikor a design-t és az öltözékeket beszélte át a stábbal. A modern művészeti kor esztétikája és hangulata miatt nem meglepő, hogy számos Herman Miller klasszikus is fellelhető a díszletek között. Az Eames Executive szék, alias az „Örökzöld” szék pontosan egy ilyen darab. Ezt a klasszikust 1959-ben készítették az ultramodern várótermekbe, előszobákba a szintén örökzöld New York-i felhőkarcolókban található irodák részére. Ez a vezetői szék csak kiváló minőségű anyagokból készül: alumínium lábak és vázszerkezet, gyönyörű, részletes szövetezés, szövettakaró gombokkal, a szék széleinek finom kialakításával. Mindezek a tipikus felsőkategóriás bútorok ismérvei.

mad-men
Mad Men – Reklámőrültek (2007 – 2015)
© AMC/Lionsgate Television
the-eames-time-life-executive-office-chair
Az Eames “Örökzöld” Executive Office szék

white-collar
White Collar – A nagy svindli (2009 – 2014)
© Fox Television Studios
the-nelson-coconut-lounge-chair
A Nelson Coconut Lounge szék

White Collar – A nagy svindli (2009-2014)

Amikor egy eszes fehérgalléros bűnöző beleegyezik, hogy segít az FBI-nak más fehérgalléros bűnözők elkapásában, akkor csöppenünk bele párhuzamosan a luxusélet világába is. A kettő kombinációjának az eredménye az elmúlt évek egyik legkifinomultabb, és legstílusosabb sorozata, amelyben korunk legelegánsabb bútorai mellett a legnagyobb klasszikusok is helyet kapnak. Az egyik kedvencünk nem más, mint a fényűző Nelson Coconut Lounge szék. Ez a szék kétségkívül Nelson egyik legikonikusabb munkája. Az 1955-ben bemutatott szék nemcsak szép de kényelmes is. A vékony oldalai és hívogató külleme könnyed mozgást biztosítanak használója számára, bármilyen pozícióban is üljön. Látva ezt a remekművet a modern TV sorozatokban, nehéz elhinni, hogy a szék több mint 60 éves. Nelson Coconut Lounge széke világszerte múzeumok örökös kiállítási darabja.

Archer (2009-)

Sterling Archer, a világ legjobb titkos ügynöke, annak az ügynökségnek dolgozik, amelyet a basáskodó édesanyja vezet. Az egyik ok, amiért ez a sorozat sikeres, nem más, mint a lenyűgöző illusztrációval és animációval életre keltett karakterek, illetve a környezet részletes kidolgozása. Erre egy nagyszerű példa az illusztrátorok aprólékos, precíz munkája, amely a bútorok formatervezésén is meglátszik. Olyan tervezőktől láthatunk különféle darabokat a sorozatban, mint Charles és Ray Eames, Florence Knoll, Le Corbusier, Isamu Noguchi és sokan mások. Ha szereti az ikonikus bútorokat, akkor az Archer Önnek egy kötelező darab. Szinte minden egyes epizódban találkozhatunk Eames bútorral, beleértve az Eames Molded Plastic Side széket is. Az első egyrészes kagylóformájú Molded Fiberglass Shell szék 1950-ben jelent meg, azonban a Herman Miller „újratervezte” ezt: az új szék 100%-ban újrahasznosítható polipropilénből készül. Ez a széleskörben ismert bútor sokoldalú felhasználási lehetőséggel rendelkezik, így berendezhetjük vele a nappalit, az ebédlőt, vagy akár a munkahelyünket is.

archer
Archer (2009 – Present)
© FX Productions/Floyd County Productions
the-eames-molded-plastic-side-chair
Az Eames Molded Plastic Side szék

thebigbangtheory_a
Big Bang Theory – Agymenők
© Warner Bros. Television/Chuck Lorre Productions

Az Aeron szék

Big Bang Theory – Agymenők (2007-)

Aki jártas a számítógépes játékok, a fantasy és a sci-fi történetek világában, valamint ismeri a „geek” kifejezést, annak minden bizonnyal ismerős a Big Bang Theory, azaz az Agymenők. A sorozat két főszereplője, Sheldon Cooper (Jim Parsons) és Leonard Hofstadter (Johnny Galecki), briliáns elmével megáldott fizikusok a Pasadena-i Caltech (California Institute of Technology)-en, akik egyébként nem-igen élnek szociális életet. Egyedül kollégáikkal, egyben barátaikkal (Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar) asztrofizikus, és Howard Wolowitz (Simon Helberg) gépészmérnök) töltik szabadidejüket, így betekintést nyerhetünk a „kockák” világába, és a különféle emberi (főleg a nőkkel való) interakcióik során láthatjuk, miért is annyira különcök ezek az „okosok”, amely egyébként nagyrészt a humor legfőbb forrása. A történet Penny (Kaley Cuoco) szemközti lakásba történő beköltözésével válik még inkább viccesebbé, aki megmutatja nekik, milyen a valódi világ a Star Wars-on, a Star Trek-en és a képregényeken kívül. A sorozat nívóját leginkább az epizódokban megjelenő Herman Miller bútorok tükrözik. Sheldon Cooper például az otthonában a kedvenc Aeron székében ül, ezen kívül Rajesh lakásának egyik állandó kelléke az Eames Aluminium Group Management szék, valamint Penny-nél is találkozhatunk különféle Herman Miller bútorral, mint például a Noguchi asztallal.

thebigbangtheory_f
Big Bang Theory – Agymenők
© Warner Bros. Television/Chuck Lorre Productions

isamu-noguchi-coffee-table
A Noguchi asztal

Entourage – Törtetők (2004 – 2011; film: 2015)

A népszerű Entourage (Törtetők) TV sorozat, valamint a történet mozivászonra került folytatása is elengedhetetlen része a listának. A sorozat Vinnie Chase (Adrian Grenier) filmsztárrá válását, bukását és újra felemelkedését mutatja be, míg a filmben Vinnie és hűséges sleppje megpróbálják véghezvinni a sztár rendezői debütálását. A filmben, csakúgy mint a sorozatban, beketintést nyerünk a filmsztárok életmódjába, illetve a gazdagok és híresek mértéktelen, pénzszóró életébe is. A különféle helyszínek és díszletek végig ezt a stílust követik, pontosan azt, amit egy ilyen „Entourage” életstílustól várunk. Luxusvillák, gyönyörű nők, sportkocsik és felsőkategóriás designer bútorok, amelyek ehhez az élethez tartoznak. Így nem meglepő, hogy a film/sorozat Herman Miller bútorokban is bővelkedik. A filmben Ari Gold (Jeremy Piven) Piers Morgan-nek adott interjúja során például Eames székben ül, ugyanakkor a sorozatban sokáig láthattuk az irodájában Aeron székben dolgozni. Ezen felül a film negatív karaktere, Travis McCredle (Haley Joel Osment), is Aeron széken hintázik, amikor bezárja magát a vágóstúdióba.

entourage_e
Entourage – Törtetők
© Warner Bros./Home Box Office/RatPac Entertainment
/Closest to the Hole Productions
eames-aluminum-117
Az Eames Aluminium Group Management szék


Az Aeron szék

entourage_d
Entourage – Törtetők
© Warner Bros./Home Box Office/RatPac Entertainment
/Closest to the Hole Productions

sunday-in-new-york
Sunday in New York (1963) © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

the-eames-lounge-chair-and-ottoman
Az Eames Lounge szék és puff

Van azonban egy olyan Herman Miller termék, amely, úgy tűnik, ékesebben csillog a többinél. Ez nem más, mint az 1956-ban tervezett Eames Lounge fotel és puff, amely joggal birtokolja az első helyet a vásznon megjelenő összes bútor közül. A design Charles és Ray kutatása alapján készült, amely azt vizsgálta, hogy egy furnérlemezekből készült formát miként lehetne esztétikusan keresztezni a már jól ismert angol fotellel. Charles az angol fotel egy olyan modern változatát kívánta megalkotni, amely ránézésre azt a kellemes érzést váltja ki belőlünk, mint „a már jól bevált egyes védő (first baseman a baseballban – a szerk.) kesztyűje”.

A Lounge fotel és puff kétségkívül az Eames tervező-házaspár leghíresebb alkotása, amely a filmekben és a sorozatokban használt díszletek rendszeres kellékévé vált. Egy soha véget nem érő listát tudnánk arról írni, hogy mely művekben szerepel. Íme egy rövid válogatás a teljesség igénye nélkül, ahol találkozhatunk vele: Tony Stark (Robert Downey Jr.) Malibu-i villájában az Ironman – Vasember (2008)-ben; Kevin Flynn (Jeff Bridges) pompás rejtekhelyén a Tron: Legacy – Tron: Örökség (2010)-ben; Del Spooner (Will Smith) apartmanjában az I, Robot – Én, a robot (2004)-ban; Michael Newman (Adam Sandler) nappalijában a Click – Távkapcs (2006)-ban; Arthur (Eli Wallach) tanulószobájában a The Holiday – Holiday (2006)-ben; csak úgy mint Dr. Feld (Steve Carell) irodájában a Hope Springs – Amit még mindig tudni akarsz a szexről (2012)-ben. Az Eames Lounge fotel és puff számos sikeres TV sorozatban is megjelent, mint például: Frasier – Dumagép (1993-2004); Empire (2015-); Gossip Girl – A pletykafészek (2007-2012); Archer (2009-); stb.

iron-man
IronMan – Vasember © Paramount Pictures/Marvel Studios

hope-springs
Hope Springs © Columbia Pictures/Mandate Pictures

frasier
Frasier – Dumagép © Paramount Television/Grammnet Productions

tron-legacy
Tron: Legacy © Walt Disney Pictures/Sean Bailey Productions

charles-and-ray-eames
Charles és Ray Eames. A tervező házaspár kétségkívül az egyik legkedveltebb és legjobban ünnepelt páros, amelyet a világ valaha látott. 

Nagy örömünkre szolgált bemutatni, hogy hol és milyen formában bukkannak fel a Herman Miller bútorai a vásznon. Ez az ikonikus amerikai cég világszínvonalú termékeket tervezett és tervez napjainkban is. Éppen ezért nem meglepő, hogy Hollywood is előszeretettel rendezi be díszleteit különböző Herman Miller székekkel, asztalokkal és lámpákkal egyaránt. Úgy véljük, ezek a bútorok továbbra is a sorozatok és a filmek elengedhetetlen részét fogják képezni, így bármikor, amikor észrevesszük, hogy egy szereplő Herman Miller székben ül, vagy Herman Miller asztalra támaszkodik, tudni fogjuk, hogy ez a film/sorozat egy igényes, presztízs alkotás.

Forrás: https://www.seenonset.com/articles/15/herman-miller-on-screen