UA-140157522-1
Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta
Irodánk változatlanul rendelkezésükre áll! info@officeartdesign.com

Engedjünk teret a célok megvalósításának

Engedjünk teret a célok megvalósításának
szeptember 6, 2016 Adrienne

Ez az elképzelés több, mint egy jól hangzó kinyilatkoztatás. Jelentős hatással lehet az alkalmazottak életére. Azok az emberek, akik megtalálják munkájuk értelmét és célját, elégedettebbek, eredményesebbek, elkötelezettebbek lesznek és méginkább odafigyelnek az ügyfelek igényeire, közvetlenebb kapcsolatot kialakítva velük. Mindemellett kisebb az esély arra, hogy elhagyják a céget. Az Egyesült Államok jegybankja által finanszírozott kutatás rávilágít arra, hogy a belső motivációs tényezők, például a munka értelmének megtalálása, a célok és az önmegvalósítás lehetősége, sokkal nagyobb üzleti sikereket eredményez, mint az incentive utazások vagy a pluszfizetések, bónuszok.

„Célunk az, hogy maradandó élményeket teremtsünk a munkahelyeken,” mondja Tracey Wood, a Mars Drinks szervezeti vezérigazgatója. „Ha te és én leülünk egy kávéra, az nem csak egy egyszerű kávézást jelent. Sokkal többet annál – beszélgetni, kapcsolódni fogunk egymáshoz és ötleteket cserélünk.”

Ha el akarnánk magyarázni, hogy a West Chester, Philadelphia központú Mars Drinks mivel foglalkozik, akkor azt mondanánk, hogy kávé-, tea- és forró csoki automatákat forgalmaz. De az ott dolgozók azt mondják, hogy a cég célja jóval több ennél.

WHY_WWE3_2

A Mars Drinks ezért dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy alkalmazottai ezt a közös célt magukénak érezzék. „A munkatársaink tisztában vannak azzal, hogy végső soron hatással vannak mások munkatevékenységeire. Ezért tartunk ott, ahol,” magyarázza Wood.

A Herman Miller Living Office koncepciója az irodai design tekintetében az alapvető emberi szükségletek (cél, közösséghez való tartozás, sikerek, autonómia, státusz és biztonság) megállapításával, illetve az irodában található egyes területek pontos céljainak a megfogalmazásával kezdődik. Mivel az egész az emberek és a célok köré épül, ezért a Living Office egyedülálló kialakítása és metodikája segíti a munkatársak közötti kommunikációt és információcserét, ami mindennapjainkban kiemelkedő jelentőséggel bír.

Ha az irodai terület nem támogatja a vállalat céljait, az az üzleti eredményekben is meglátszik. „Ha túl sok látható akadály és térelválasztó van egy helységen belül, vagy nincs elég szabad hely a formális és informális megbeszélésekhez, akkor a motiváció és az összhang is romlik, így nem fogjuk látni ugyanazokat az eredményeket a produktivitásban, teljesítményben, a részvény értékében vagy az ügyfelek elégedettségében,” teszi hozzá.

WHY_WWE3_3

A legelhanyagoltabb, viszont egyben a legfontosabb módja a célok kinyilatkoztatásának az irodai design és az esztétikus elrendezés. „Az irodai terület nagyon erőteljes helyszín a célok kihangsúlyozását tekintve,” mondja Tracy Brower, a Herman Miller Emberi Tevékenységekért és Munkáért felelős igazgatója. „Ha az iroda elrendezése felkínálja a munkatársak közötti egyszerű és gyors interakciók, valamint a szocializálódás lehetőségét, akkor az összhang és a célok is nagy valószínűséggel könnyebben kerülnek előtérbe.”

A vállalatok házon belül is meghatározhatják céljaikat, tipikusan olyan tevékenységekkel, mint „küldetéstáblák” kiakasztása a falra, olyan eszközök és tárgyak bemutatása, amelyek közvetlenül kötik össze a munkatársakat az ügyfelekkel, vagy olyan munkafolyamatok kivetítése, amely megmutatja, hogy adott tevékenység miként hat a végeredményre.

WHY_WWE3_5