Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

                                             Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

Blog

Egy kültéri bútor is lehet ergonomikus avagy helyezzük magunkat kényelembe a teraszon!

Valljuk be őszintén: a modern életmód egyre inkább a négy fal közé szorít minket, legyen szó munkáról, tanulásról vagy akár szórakozásról. Éppen ezért különösen felértékelődik a kültéri terek szerepe, amelyek lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, feltöltődésre és a természettel való kapcsolat “újrafelfedezésére”.

A kert, a terasz vagy akár egy kisebb erkély nem csupán zöld folt az otthonunk mellett, hanem életterünk szerves kiterjesztése. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a kültéri bútorok általában nem olyan esztétikusak és kényelmesek, mint a nappaliban, hálóban vagy épp irodában használt társaik. Vagy mégis van kínálatban kényelmes kerti szék, asztal és egyéb bútor? Utánanéztünk.

Kiterjesztett élettér

A külső tér olyan menedék, ahol kiszakadhatunk  a mindennapok rohanásából, élvezhetjük a friss levegőt, a napfényt és a természet közelségét. Egy kiterjesztett élettér a szabad ég alatt. Ez a környezet ideális pihenésre, a társas kapcsolatok ápolására vagy akár kreatív munkára is. De csak akkor, ha a bútorok is támogatják ezeket a tevékenységeket. Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már a kertben vagy teraszon töltött idő pozitív hatásait.

A kültéri időtöltés előnyei

A kertben, teraszon vagy erkélyen eltöltött idő sokkal több, mint egyszerű kikapcsolódás – valódi, tudományosan igazolt előnyökkel jár az egészségünkre és közérzetünkre nézve. 

Fizikai egészség:

- A napfény hatására szervezetünk D-vitamint termel, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

- A természetes fény segít a cirkadián ritmusunk, azaz a biológiai óránk szabályozásában, ami jobb alvásminőséghez vezet. 

- A külső tér mozgásra ösztönöz, legyen szó kertészkedésről vagy egyszerű sétáról. Igaz ugyan, hogy ezekhez a tevékenységekhez nem kellenek minőségi közösségi bútorok, de végül csak meg kell pihennünk valahol.

Mentális egészség:

- A természetközeli környezet csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintet szervezetünkben.

- A friss levegő és a zöld környezet pozitívan hat a hangulatunkra, csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.

- A szabad ég alatt változatos ingerek serkentik a kreatív gondolkodást.

Szociális előnyök:

- A terasz vagy kert ideális közös étkezésekre, beszélgetésekre, erősítve a társas kötelékeket.

Produktivitás:

- Rövid kültéri szünetek jelentősen javíthatják a koncentrációt és a teljesítményt a munka során.

Ezek a szempontok azonban csak akkor érvényesülnek teljes mértékben, ha a terasz is kényelmes és vonzó számunkra. És itt válik hangsúlyossá az ergonomikus kültéri bútorok szerepe. Egy jól megtervezett, kényelmes kerti szék vagy komplett garnitúra arra ösztönöz, hogy több időt töltsünk a szabadban, kihasználva mindezeket az előnyöket.

A dizájn és funkcionalitás harmóniája

Az ergonómia és az esztétika nem egymást kizáró fogalmak. Sőt! A legjobb kültéri bútorok esetében kéz a kézben járnak. Nagyon egyszerű a filozófia: a modern dizájn és az ergonómiai elvek összeházasítása olyan kültéri bútorokat eredményez, amelyek nem csak kényelmesek, de szemet gyönyörködtetőek is. A filozófiája valóban egyszerű. Ám megvalósítani már sokkal nehezebb. Hosszú évek tapasztalata, szakértelem és elszántság kell ahhoz, hogy ilyen bútorok készüljenek. Az Office Art Design termékeiben megtalálod mindezeket a jellemzőket.

Minimalista irány

A mai kültéri bútorok tervezői izgalmas kihívással szembesülnek: olyan darabokat kell alkotniuk, amelyek egyszerre felelnek meg a funkcionalitás, a kényelem és az esztétika követelményeinek. Ez a hármas követelmény olyan innovatív megoldásokat szül, amelyek révén a kert vagy terasz valóban az otthonunk részévé válik, tükrözve személyes stílusunkat és igényeinket.

Ahogy más területen, úgy a modern kültéri bútorok esetében is az egyik fő trend a minimalista dizájn. Ez több egy esztétikai döntésnél, hiszen gyakran ergonómiai előnyökkel is jár. Az egyszerű, tiszta vonalak nem csak szemet gyönyörködtetőek, de jobban alkalmazkodnak a test természetes vonalaihoz is. Egy jól tervezett minimalista kerti szék például tökéletesen támaszthatja a hátat anélkül, hogy túlzsúfolt vagy nehézkes lenne.

Mert megérdemeljük…

Az anyagválasztás terén is izgalmas fejlődésnek lehetünk tanúi. A modern technológiáknak köszönhetően olyan anyagok állnak rendelkezésre, amelyek egyszerre strapabírók, időjárásállók és kényelmesek. Ahogy az elvárható, az ilyen bútorok nem csak jól néznek ki, de kényelmesek is, és hosszú évekig szolgálják tulajdonosukat. A legfontosabb jellemzőket megismerhettük, most már mindannyiunk számára világos, mit kell tenni, ha kültéri bútort keresünk. Kényelmetlen megoldások helyett legyen a kertünkben vagy teraszunkon is prémium minőségű, kényelmes és esztétikus bútor. Ez jár nekünk! Valamint az otthonunknak és környezetünknek is.