Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

                                             Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

Blog

Aeron irodai székek - Kényelem és ergonómia újragondolva

Jobb, ha leülsz, kedves Olvasóm, mielőtt belemélyedsz a következő sorokba! Na, nem azért, mintha valamiféle rossz hír következne. Arra ott van az esti híradó és a különféle hírportálok. Inkább azért foglalj helyet, mert komfortosabb témával érkeztem a nagyvilág nyugtalanító eseményeinél. És ezt szó szerint veheted, hiszen a végtelenül kényelmes és praktikus Aeron irodaszékekről lesz szó. Úgy vélem, sokkal autentikusabb élmény minderről kényelmesen hátradőlve olvasni. Egyetértesz? Akkor kezdjünk bele!

Fejőszéktől a tévéző fotelig

Minden ülőalkalmatosságnak megvan a maga stílusa és funkciója, amelyek évtizedek vagy akár évszázadok során alakulnak ki. Ezek általában jól bevált formák és méretek, és nem lehet őket felcserélni egymással. Gondolj csak bele, milyen furán mutat bármelyik irodában egy háromlábú fejőszék. Nem oda tervezték, így már rövid távon is meglehetősen kényelmetlen a használata.

De épp így életidegen a legkényelmesebb tévéző fotel is az istállóban, amely láttán Riska csodálkozó szemmel bámulna a friss tehéntejért érkező gazdasszonyra. Egy hajmosóval ellátott barber széket sem állítasz a nappali közepére, ahogy bárszékekkel is ritkán találkozhatsz az óvodai csoportszobában. Ennyi példa bőven elég is, biztosan érted a lényeget.

Nézzük meg inkább, hogy a helyszínek, funkciók és ülőbútorok végeláthatatlan kombinációjában hol van pontosan az Aeron székek helye.

Aeron székek - a helyes testtartás szerepe

Mielőtt azonban kifejtem az Aeron székek jellemzőit,  hadd kérdezzek valamit. Mi az a három dolog, ami elengedhetetlen egy modern irodában? Kényes kérdés, igaz? A munkavállalók válaszaiban általában szerepel a csocsóasztal és a kimeríthetetlen kávéfőzőgép, míg a munkaadók inkább a megfelelő informatikai háttérre és persze a szorgalmas munkatársakra szavaznak.

Ám a közös halmazban jó eséllyel szerepel az esztétikus és kényelmes berendezés is. Ez utóbbi valóban nagyon fontos szempont! Egyszerű ok és okozat összefüggés: a megfelelő irodaszék felel a helyes testtartásért, a helyes testtartás pedig segít az egészséges és produktív munkakörnyezet kialakításában. 

Aeron irodai székek - újratervezve.

Csak kényelmesen!

Amennyiben te is egy számítógépet használó szakember vagy, akkor jó eséllyel fájt már korábban a hátad vagy a vállad. Ám ennek nem kell így lennie! Az ergonomikus ülőhelyzet nemcsak a hát-, nyak- és vállfájdalmak megelőzésében játszik szerepet, de javítja a vérkeringést és csökkenti az izmok feszültségét is.

Egy jól megválasztott irodai szék

  • támogatja a gerinc természetes görbületét,
  • tehermentesíti a csigolyákat, és
  • lehetővé teszi a helyes testtartás fenntartását.

Ez nemcsak az általános közérzetedet javítja, de növeli a koncentrációképességedet és a munkateljesítményedet is.

Nem túlzás azt állítani, hogy hosszú távon a megfelelő ergonómia hozzájárul a krónikus egészségügyi problémák megelőzéséhez és az életminőséged javításához. Pontosan ezt várhatod el a Herman Miller Aeron székektől is!

Lehet a tökéleteset tökéletesíteni?

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem az Aeron székek előző generációját, azt mondanám: tökéletes. De most, hogy megjelent a legújabb termékcsalád, jogosan teheted fel a kérdést: lehet-e javítani azon, ami eleve tökéletes? Kiderült, hogy igen!

Annak ellenére mondom ezt, hogy a válasz ellenkezik bizonyos logikai és filozófiai tételekkel. Lássuk az indoklást.

Milyen tudás rejlik az Aeron székek mögött?

Az Aeron szék újragondolása tehát kiváló példa arra, hogyan fejlődhet tovább egy már eleve forradalmi termék. Mindez két ragyogó elmének és egyben elszánt szakembernek köszönhető: Bill Stumpf és Don Chadwick eredeti koncepciója remekül ötvözte az ergonómiai kutatások eredményeit az úttörő technológiával, létrehozva egy olyan irodai széket, amely messze kiemelkedett a versenytársak közül.

Az Aeron székek legújabb változata továbbviszi ezt az örökséget.

Eközben alkalmazkodik a modern munkakörnyezet igényeihez. A tervezők figyelembe vették az ergonómia legfrissebb eredményeit, a funkcionális követelményeket, valamint a legújabb antropometriai adatokat.

Hopp! Itt álljunk meg egy pillanatra. Talán te is összevontad szemöldöködet az “antropometria” szó hallatán. Bevallom, nekem is utána kellett nézni a jelentésének. Nagyon röviden: az antropometria az emberi test méreteivel és arányaival foglalkozó tudományterület. Na, most már ezt is tudod, ugorhatunk is a következő fejezethez.

Dolgos hétköznapokra tervezve

A tervezők hihetetlen hangsúlyt fektettek a környezeti szempontokra is, reflektálva korunk fenntarthatósági törekvéseire. Ez az átfogó megközelítés lehetővé tette, hogy az új Aeron ne csupán kényelmes és egészséges üléspozíciót biztosítson, hanem rugalmasan alkalmazkodjon a változatos irodai tevékenységekhez és a különböző testalkatok igényeihez.

Nehéz szavakkal leírni, hogy milyen érzés helyet foglalni egy Aeron székben. Körbevesz, megtámaszt, nyugalmat áraszt és elhiteti veled, hogy fél méterrel a talaj felett lebegsz.

Másképp működik, ha a monitorra összpontosítva és előredőlve szemlélsz egy rendkívül fontos Excel táblázatot, és alkalmazkodik hozzád akkor is, ha épp kényelmesen hátradőlve fogyasztod el megérdemelt kávédat.

Egy Aeron szék nem pusztán egy bútordarab! Sokkal inkább a modern munkavégzés szerves része, amely támogatja a produktivitás és a kényelmet egyaránt.