Herman Miller képviselet Magyarországon 1998 óta
Tel: +36 1 439 0303

Egy nap a Studio 7.5-nél

Egy nap a Studio 7.5-nél
július 6, 2016 Gabor

Az új Mirra2 szék megjelenését ünnepelvén Carola Zwick-kel, a Berlin székhelyű Studio 7.5 tervezőjével beszélgettünk arról, hogy milyen előnyei vannak egy olyan környezetnek, amely a munkánkat inspirálja.

2011 tavaszán, Roland és Carola Zwick, valamint Claudia Plikat és Burkhard Schmitz beköltöztek egy nyugat-berlini ipari negyedbe, közel a belvároshoz. Az iroda a Spree-folyó partján fekszik egy volt gyár földszintjén. Két emeletes ablakokkal, amelyek elárasztják fénnyel a helyiséget. Hatalmas belső tér, minden eszközzel ellátva, ami a tervezéshez szükséges: CNC gépek, CAD munkaállomások, 3D nyomtatók és egyéb hasznos eszközök. A terület kombinálva a megfelelő felszereléssel adta az új ötletek és ideák materiális alapjait, melynek egyik gyöngyszeme a Mirra2 szék lett.

WHY_Studio75Tour_02

Mi volt a vonzó ebben a helyiségben?

A tény, hogy közvetlenül a vízparton fekszik, a hely tökéletes megvilágítása, valamint a távolság a többi épülettől és a friss levegő. Ez egy volt gyárépület, így hatalmas belső tere van, hat méteres belmagassággal és óriási ablakokkal. A víz pedig olyan gyönyörű mintázatot ad, ahogy mozgásban van és állandóan változik, amely szimplán nyugtatólag hat ránk.

Sokat kellett változtatnotok rajta?

Teljesen renoválnunk kellett. Semmilyen infrastruktúra nem volt az épületben: nem volt elektromos áram, mellékhelység és még konyha sem…

Hogyan tudnád összehasonlítani az előző irodával?

Ez a régi studiónk továbbfejlesztett változata, amely egy kovácsműhely régi boltja volt, szintén hat méteres belmagassággal, viszont a helyiség többi része sokkal kisebb és tagoltabb volt, több mint három emeleten. Az épület egy lakópark hátsó udvarában helyezkedett el, a természetes megvilágítása pedig katasztrófa volt.

WHY_Studio75Tour_03

Mi késztetett titeket a költözésre?

17 év után elköltözni a studióból.. ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy szervet átültetünk egy másik testbe. Több helyre volt szükségünk a bemutatótermünkhöz, de ugyanakkor azt is figyelembe kellett vennünk, hogy sok munkafolyamathoz szükséges a folyamatos kommunikáció a munkatársakkal, így távol, elszigetelve sem lehettünk egymástól.

WHY_Studio75Tour_10

Mik voltak a legnagyobb kihívások?

Több helyet biztosítani a kísérletezésekhez és a próbadarabok felállításához, valamint a zaj csökkentése, úgy, hogy közben halljuk is egymást. A stúdió különböző területeit össze kellett egymással „kötni”. Próbáltuk minimalizálni a széttagoltságot és úgy berendezni, hogy az az igényeinket kielégítse. Így jelenleg 6 részre osztottuk el a helyet: műszeres, CNC-s, a CAD félemelet (plusz raktár és tároló), a konyha/ebédlő, a bejárat és a recepció, valamint az Einstein (vagy fotó/dokumentáló) szoba.

Hogyan mozogtok a különböző területek között munka közben?

Van egy állandó mozgás az épületben, mindenki oda megy, ahol éppen dolga van. A különböző területek különböző mértékű intimszférát biztosítanak, így az intenzív telefonbeszélgetésekhez mindenki az Einstein szobába megy. A központ a nagyterem, szóval ha fontos információt akarunk megosztani, akkor mindig itt tesszük meg ezt, mert ott mindenki hallja és oda gyülekezik.

Biztos, hogy egy nyitott beltérrel rendelkező iroda mindig jobban segíti az együttműködést?

Egyértelműen igen, de nem könnyű. Egy nyitott belterű iroda olyan mint egy kis falu; tapintatosnak kell lenned a közös területek használatakor. Több tiszteletre is szükség van, ahogy az iroda tisztasága, a zaj és a viccelődés mértéke is sokat változik. Ha sikerül kialakítani egy olyan munkahelyi kultúrát, amelyet a csapat minden tagja elfogad, a tény, hogy „ugyanazt a levegőt szívjuk” és folyamatosan érzed, hogy mi történik, akkor kialakul egy olyan közös cél, amely segíti a közös munkát és a produktivitást.

Milyen szerepet játszik egy közösségi asztal egy design stúdió életében?

Ez olyan majdnem mint egy rituálé: ha valamilyen témát feldobsz az asztalnál ülve, azt szabadon mindenki megvitatja és mindenkit érint. A mi esetünkben ez egy nagylelkű, régies és így általános hely, amely mindenféle célt szolgál. Sokszor arra használjuk a közös asztalt, hogy arra helyezzük fel a tesztszékeket, így könnyebb látnia mindenkinek, hogy hogy áll a projekt. Ugyanennél az asztalnál vannak a közös ebédek is, amely egyben a napi konferenciánk is, amit mindenki imád és szeret részt venni rajta.

WHY_Studio75Tour_07

Sokszor utaltok a design kialakításakor, hogy ezek az „eszközök” vagy „felszerelések”. Hogyan különböztetitek meg a többi bútortól őket?

Úgy gondoljuk, hogy azok a szavakkal, hogy „eszköz” vagy „felszerelés” sokkal jobban ki tudjuk fejezni a felhasználó és a szakmájához kötődő dolgok közti kapcsolatot. Ez a kezünkben lévő irányítás és tulajdon érzését adja, amely szerintünk egy gyönyörű design alapja. Szent meggyőződésünk, hogy ha valami praktikus de csúnya, az nem fog szárnyalni, és ellenkezőleg, ami szép, de rosszul működik, az sem. A kihívás a kettő közti egyensúly megtalálása. Hiszünk abban is, hogy a tapasztalatokra épülő formatervezés üzletágában tevékenykedünk, amely a tárgy használatának élvezetére fókuszál.

WHY_Studio75Tour_05

Sokkal mobilisabbak vagytok a munkátok közben mint eddig bármikor?

Talán a foglalkozásunk, mint designer nem sokat változott, ahogy a tárgyakkal dolgozunk. Azonban a digitális eszközök sokat segítenek nekünk, így jobban az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a fejlesztéseket és a folyamatokat, valamint a csapattagok közti kommunikáció is jelentős mértékben fejlődött. Még arra is képesek voltunk, hogy csökkentsük az utazásaink számát azzal, hogy virtuálisan dolgozzunk együtt másokkal.

Miért jártok még mindig irodába?

Már egy ideje nem hívjuk „irodának”. Helyette elkezdtük a „stúdió” szó használatát (először azt gondoltuk, hogy a stúdió túl kihívó lesz), mert egy művészstúdió holisztikus megközelítése valóban visszatükrözi azt a vágyott minőséget, amelyet szerettünk volna: ez egy mágikus hely, ahol minden megtörténik.

WHY_Studio75Tour_14